top of page
  • Foto van schrijverCreate Your Escape

TIP 4: Maak je eigen escape room

Beleef een mini-ontdekkingsreis in je eigen huis of tuin samen met je huisgenoot, partner of gezin.

Zelf je escape room maken, hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Zo kent iedereen wel de o-zo-leuke pijlen zoektocht van vroeger. Samen met vriendjes en vriendinnetjes tot de laatste pijl geraken om de geheime locatie te ontdekken. Wel, lijkt dit nu niet dé perfecte basis om een eigen escape room te bouwen? Een ideale activiteit tijdens zonnig weer. Maar natuurlijk ook super leuk om binnen te organiseren bij wat minder weer.


Hoe maak ik een eigen escape room?


Stap 1: Voor wie maak ik de escape room en met hoeveel personen zijn ze?

Het is altijd goed om eerst even na te denken over je 'doelpubliek'. Voor wie maak je de escape room? Is dit voor kinderen? Dan kan je best geen àl te moeilijke puzzels nemen. Is dit voor volwassenen? Dan mogen de puzzels wat uitdagender zijn. Denk ook na over hoeveel handen er nodig zijn bij bepaalde puzzels of spelletjes. En, vergeet natuurlijk niet om een tijdslimiet te kiezen!

Stap 2: Op welke locatie maak je de escape room?

Denk goed na over je locatie. Ga je de escape room binnen of buiten organiseren? Als je in het huis een escape room maakt, probeer dan om verschillende ruimtes te gebruiken. Zo kan je een puzzel maken in het washok, in de keuken en eentje in de leefruimte. Maar, misschien kan je er ook eentje maken in de kelder of op zolder om de spelers wat extra adrenaline te geven. 😉 Wanneer je buiten een escape room wil maken, kan je geheime plaatsen zoeken in bomen, tussen struiken of onder terrasstoelen. Iets verstoppen onder de grond is ook altijd een topidee!


Stap 3: Welk thema kies je?

Wat maakt een escape room zo leuk? Dat alles in thema is! Probeer ervoor te zorgen dat je alle puzzels in hetzelfde thema houdt. Dit maakt de beleving van het spel eens zo leuk. Ga je bijvoorbeeld voor een piratenthema? Schrijf dan alle tekstjes als een wraakzuchtige kapitein die zijn schatkist nooit zal prijsgeven. Als je de tijd en ruimte hebt, is het ook heel leuk om bepaalde decoraties aan te brengen in huis. Geef de spelers bijvoorbeeld een piratenhoed en een ooglapje of maak een levensechte piraten schatkaart (tip: brand de zijkanten van het papier, zodat het net echt lijkt).


Stap 4: Welke puzzels kan ik gebruiken?

Je kan zelf puzzels bedenken of je kan op het internet veel leuke puzzels terugvinden. Dit kunnen alledaagse puzzels zijn zoals kruiswoordraadsels of sudoku's, maar koppel er een slotje aan en je krijgt meteen het gevoel van een escape room! Probeer dus om regelmatig cijfer- of sleutelsloten te integreren in je puzzels. Schrik dat je deze thuis niet hebt liggen? Jawel hoor! Denk bijvoorbeeld aan een fietsslot, bagageslot, het hangslot van het tuinhuis of doosjes en kistjes waar een sleutel bij zit. Keuze genoeg! Wat je ook kan doen is een decodeersleutel toevoegen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de oplossing van een kruiswoordraadsel cryptisch te maken. Wat wil dat zeggen? Stel de oplossing van het raadsel is ESCAPE, geef dan op een ander papier in de ruimte aan dat de letter A een 1 is, de letter B een 2, enzovoort. Hieruit kunnen de spelers dan een cijfercode vormen!


Stap 5: Leuke extra's

Dankzij dagdagelijkse tools kan je de escape room ervaring nog leuker maken. Gebruik bijvoorbeeld WhatsApp om hints te geven. Of laat de spelers een telefoonnummer bellen waardoor ze een tip ontvangen in een voicemail. Nòg leuker? Neem je oma of opa mee in het complot en laat hen de telefoon opnemen. Daarnaast kan je inleidende tekstjes ook inspreken in plaats van te schrijven of typen. Zo kan je telkens op het juiste moment een spraakberichtje doorsturen via WhatsApp.


Puzzelvoorbeelden

  • Maak een plattegrond om duidelijk te maken waar alle puzzels zich bevinden. Hierbij kan je voorwaarden stellen. Zo kan je opleggen dat een kamer pas open mag nadat een andere puzzel is opgelost. Plak post-its op je plattegrond met 'locked'. Als ze de puzzel hebben opgelost kan de post-it eraf!

Behendigheidsspel

  • Neem een oude puzzel en schrijf een boodschap op de achterkant. Haal de puzzel terug uit elkaar zodat de spelers deze eerst terug juist moeten leggen voordat ze de hint te zien krijgen.

  • Hang een kruiswoordraadsel op in de ruimte. De uitkomst van dit kruiswoordraadsel kan je koppelen aan het alfabet met cijfers. Zo staat A voor 1, B voor 2, enzovoort. Met het woord dat de spelers gevonden hebben, kunnen ze een cijfercode bekomen.

  • Heb je een sjoelbak, kickertafel of biljarttafel in huis? Laat de spelers eerst een aantal scores behalen voordat ze een hint krijgen voor de volgende puzzel.

  • Heb je magneten in huis? Hang een sleutel aan de ene magneet en leg deze op een plaats waar je niet zomaar aankunt. Hang de andere magneet aan een touwtje en laat de spelers hengelen naar de magneet met de sleutel!

  • Ga je voor een laboratoriumthema? Laat dan (veilige) chemische proeven uitvoeren waardoor ze een oplossing verkrijgen. Bijvoorbeeld: gebruik een een fles water als vergrootglas, laat voorwerpen vallen in het water (diegene die blijven drijven vormen een code), wek elektriciteit op met een citroen, meng kurkuma met water en soda en geef de juiste kleur(en)... Zoek je naar meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op proefjes.nl!


Code en geheimschrift

  • Maak gebruik van gespiegelde of achterstevoren geschreven boodschappen. Extra moeilijk om te ontcijferen!

  • Je kan symbolen of onbekende talen gebruiken om een puzzel te maken. Geef een reeks symbolen of vreemde woorden aan de spelers en laat hen door een decodeersleutel te weten komen wat dit betekent. Is het een woord waarmee je toegang krijgt tot een volgende kamer? Is het een code waarmee je een lade kan openen of een hint voor de locatie van een sleutel? Keuze genoeg!

  • Een codeschrift dat je vaak tegenkomt in escape rooms is het morse systeem. Door puntjes of streepjes te noteren of korte en lange tonen te laten horen, kan je ook een cijfer- of woordcode maken aan de hand van een decodeersleutel.

  • Laat de spelers een Sudoku oplossen. In deze Sudoku kan je 4 cijfers omcirkelen die een code vormen.

  • Gebruik een blacklight code op de muur, een boom of terras.

  • Schrijf een geheime boodschap op papier met een beetje water en sap van een halve citroen. Gebruik een wattenstaafje en laat het drogen. Daarna zie je de boodschap enkel wanneer je het papier voor licht houdt.

  • Gebruik voor elke puzzel een symbool. Zo kan je bijvoorbeeld, wanneer je in een Grieks thema werkt, elke puzzel aanduiden met een Griekse mythe (een woord of symbool). Elke puzzel kan een oplossing geven die ze nodig hebben bij de eindpuzzel. Wanneer de spelers dan bij de eindpuzzel aankomen kan je de volgorde van de code duidelijk maken aan de hand van de symbolen of woorden van de Griekse mythes.


Tips & tricks!

Neem zeker eens een kijkje op Pinterest. Deze website staat boordevol leuke ideeën en spellen. Typ gewoon 'escape room ideeën' in en laat je creativiteit de vrije loop!

Wat ook altijd helpt, is een draaiboek opstellen. Schrijf hier het hele verloop van de escape room in. Welke puzzels moeten in welke kamer liggen, zijn alle nodige materialen aanwezig? Waar komen de spelers terecht als ze puzzel 1 hebben opgelost en wat is dan hun volgende stap... Hou ook zeker je codes hierin bij. Zo kan je altijd de juiste hints en eventueel oplossing geven. Bereid ook je hints op voorhand voor. Je zal altijd op het moment zelf nog wat hints moeten bijgeven, maar vooropgestelde hints kunnen alvast helpen. Op het einde van de escape room kan je ook een beloning geven. Beloon de kids met wat snoepjes of je partner met een drankje. Een cadeautje doet het natuurlijk ook altijd goed! 😉


Zin gekregen om je eigen escape room te bouwen? We hebben alvast enkele leuke plattegronden opgemaakt die je kan gebruiken. Kies voor een spannende piratentocht, een geheimzinnig laboratorium of dompel je onder in Griekse mythes! Download ze hieronder👇

KaartenCYE
.pdf
Download PDF • 27.84MB




112.185 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page